Zespół Szkół im. Mikołaja Kopernika w Koninie
ul. Aleje 1 Maja 22
62-510 Konin
tel. 63 242 45 57
e-mail: [email protected]
Zespół Szkół im. M. Kopernika to najstarsza, istniejąca od 1921 r. szkoła zawodowa w mieście, która kształci w ramach branżowej szkoły I stopnia, technikum i liceum ogólnokształcącego. Szkoła współpracuje z ponad 60 partnerami, a każdy z nich kładzie duży nacisk na rozwój społeczny uczniów. To owocuje faktem, iż absolwenci kontynuują naukę na wyższych poziomach edukacji i zawsze są cenionymi fachowcami w swych zawodach. Indywidualne traktowanie uczniów i budowanie poczucia własnej wartości powoduje, że odkrywane są ich pasje, zainteresowania i talenty. Szkoła promuje uczniów w środowisku, wzmacnia samoocenę i daje możliwość rywalizacji oraz sprawdzenia się w konkursach, zawodach i olimpiadach. Uczniowie zdobywają liczne wyróżnienia, a pod opieką nauczycieli uczestniczą w wydarzeniach organizowanych przez instytucje samorządowe, udzielają się charytatywnie, biorą udział w wymianie z partnerskimi szkołami i instytucjami w Europie. Szkoła przywiązuje szczególną uwagę do uspołecznienia, wsparcia psychologicznego i ekonomicznego uczniów, zabezpiecza fachową opiekę psychologiczno- pedagogiczną i doradztwo zawodowe. Szkoła oferuje bogatą gamę zajęć pozalekcyjnych dostosowaną do profili i aktualnych oczekiwań. Uczniowie są też członkami Młodzieżowej Rady Miasta Konina i wolontariuszami organizacji pozarządowych, odnoszą zwycięstwa w zawodach sportowych, konkursach, turniejach na arenie miasta i województwa. Tym, co wyróżnia szkołę spośród innych, to bardzo empatyczne podejście do ucznia, uwrażliwienie na jego potrzeby i pomoc w realizacji ścieżki zawodowej. W szkole uczniowie czują się bezpiecznie, znajdują tutaj przyjaciół wśród rówieśników i pedagogów. Działania wszystkich pracowników szkoły oparte są na rzetelności i wzajemnym szacunku w myśl hasła „Kopernik szkołą przyszłości”.

Zawody w jakich można zdobyć wykształcenie | Fryzjer Sprzedawca Kucharz Technik teleinformatyk Technik informatyk Technik ochrony środowiska Technik hotelarstwa Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik rachunkowości Technik ekonomista | |
Branżowa szkoła I stopnia | ||
L.p. | Nazwa zawodu | |
1. | Fryzjer Innowacja pedagogiczna – wizaż i stylizacja Opis klasy: W szkole fryzjerskiej na zajęciach uczysz się technologii wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych, chemicznych, strzyżenia i stylizacji fryzur oraz łączenia umiejętności praktycznych z teorią. Na praktykach odbywających się w zakładach pracy poznajesz różne techniki fryzjerskie i zdobywasz doświadczenie w wykonywaniu zabiegów na żywych modelach. W czasie trwania nauki w zawodzie masz też możliwość udziału w konkursach fryzjerskich, gdzie możesz wykazać się kreatywnością w stylizacji i kreowaniu wizerunku, śledzenia najnowszych trendów i technik fryzjerskich na Targach Fryzjersko – Kosmetycznych, a także gromadzenia żurnali fryzjerskich, które pomogą Ci w doborze fryzury dla swoich klientów. cykl nauki: 3 lat dodatkowe zajęcia: W czasie kształcenia w zawodzie fryzjer wprowadzane są elementy wizażu w celu przygotowania ucznia do: przeprowadzenia analizy kolorystycznej do wykonania makijażu, wykonania wizażu i makijażu, określania zasad i technik modelowania poszczególnych części twarzy uzyskane kwalifikacje: wykonywanie usług fryzjerskich możliwość dalszej edukacji: szkoła branżowa II stopnia | |
2. | Sprzedawca – oddział integracyjny Innowacja pedagogiczna – e-handel Opis klasy: Zawód sprzedawca kształtuje umiejętności wykonywania czynności związanych z obsługą klienta oraz realizacją transakcji kupna sprzedaży. Przygotowuje do pracy na stanowisku: sprzedawcy w handlu detalicznym i hurtowym, akwizytora sprzedaży, organizatora sprzedaży usług, przedsiębiorcy – prowadzenie własnej działalności handlowej cykl nauki: 3 lat dodatkowe zajęcia: uczniowie poznają zasady funkcjonowania handlu elektronicznego oraz zdobywają umiejętności wykorzystywane w e-handlu uzyskane kwalifikacje: prowadzenie sprzedaży możliwość dalszej edukacji: szkoła branżowa II stopnia | |
3. | Kucharz – oddział integracyjny Opis klasy: Kształcenie w tym zawodzie ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy w charakterze: kucharza w różnego typu zakładach gastronomicznych. Zawód kucharz kształtuje umiejętności związane z przygotowywaniem potraw pochodzących z kuchni różnych narodów. Ponadto uczeń w tym zawodzie zdobywa umiejętności sporządzania dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań konsumentów. Uczeń w zawodzie kucharza powinien także właściwie stosować środki żywnościowe oraz odpowiednio łączyć surowce i półprodukty. Zdobywa także umiejętności dotyczące dekorowania stołów oraz właściwego doboru zastawy stołowej do serwowania potraw i napojów, a także dodatków. Uczeń potrafi również ułożyć menu na różnego typu uroczystości okolicznościowe oraz jadłospisy dla różnych grup ludności. cykl nauki: 3 lat dodatkowe zajęcia: szkoła organizuje kursy baristyczne, barmańskie oraz sushi, które kończą się zdobyciem specjalistycznej wiedzy teoretycznej i praktycznej z tego zakresu oraz uzyskaniem certyfikatów przez uczniów uzyskane kwalifikacje: przygotowanie i wydawanie dań możliwość dalszej edukacji: szkoła branżowa II stopnia | |
Technikum | ||
L.p. | Nazwa zawodu | |
1. | Technik teleinformatyk Innowacja pedagogiczna – klasa e-sportowa Opis klasy: Kształcenie w tym zawodzie ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy w charakterze: specjalisty w branży IT zajmujący się technologią transmisji danych i narzędziami do sterowania przepływem informacji za pomocą różnych mediów – przewodowych i bezprzewodowych (np. sieci komputerowych, sieci komórkowych). Teleinformatyk posiada kwalifikacje zawodowe, które łączą wiedzę i umiejętności z zakresu telekomunikacji (np.: serwerów telekomunikacyjnych), informatyki i elektroniki. Odpowiedzialny jest za projektowanie, wdrażanie, eksploatowanie, administrowanie oraz konserwowanie systemów i sieci teleinformatycznych. cykl nauki: 5 lat przedmioty rozszerzone: matematyka dodatkowe zajęcia: w klasie realizowana jest innowacja pedagogiczna – klasa e-sportowa w ramach, której odbywają się zajęcia z e-gamingu. Realizowane są dodatkowo zajęcia w ramach Lokalnej Akademii CISCO uzyskane kwalifikacje: montaż, uruchamianie oraz utrzymanie urządzeń i sieci teleinformatycznych oraz Administrowanie sieciowymi systemami operacyjnymi i sieciami komputerowymi możliwość dalszej edukacji: po ukończeniu technikum możliwe jest kontynuowanie kształcenia we wszystkich szkołach wyższych inżynierskich oraz magisterskich np.: teleinformatyka, informatyka, zarządzanie danymi i cyberbezpieczeństwo w ICT, telekomunikacja, zarządzanie e-sportem | |
2. | Technik informatyk Innowacja pedagogiczna – klasa wojskowa Opis klasy: Kształcenie w tym zawodzie ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy w charakterze: projektantów, montażystów i administratorów sieci i systemów serwerowych, specjalistów ds. wdrażania, eksploatowania, administrowania oraz konserwowania systemów i sieci informatycznych, operatorów baz danych, administratorów serwisów internetowych, webmaster, programistów aplikacji internetowych; serwisantów sprzętu komputerowego. Informatyk posiada kwalifikacje zawodowe, które łączą wiedzę i umiejętności z zakresu Montażu i eksploatacji systemów komputerów, urządzeń peryferyjnych i sieci oraz programowania, tworzenie i administrowania stronami internetowymi oraz bazami danych. cykl nauki: 5 lat przedmioty rozszerzone: matematyka dodatkowe zajęcia: w klasie realizowana jest innowacja pedagogiczna – klasa wojskowa w ramach, której odbywają się zajęcia ze szkolenia wojskowego. Realizowane są dodatkowo zajęcia w ramach Lokalnej Akademii CISCO uzyskane kwalifikacje: administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych oraz Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych możliwość dalszej edukacji: po ukończeniu technikum możliwe jest kontynuowanie kształcenia we wszystkich szkołach wyższych inżynierskich, magisterskich oraz akademiach wojskowych np.: informatyka, zarządzanie danymi i cyberbezpieczeństwo w ICT, programowanie, administracja i bezpieczeństwo wewnętrzne, robotyka, mechatronika, inżynieria bezpieczeństwa. | |
3. | Technik ochrony środowiska Innowacja pedagogiczna – odnawialne źródła energii, klasa akademicka Opis klasy: Kształcenie w zawodzie technik ochrony środowiska przygotowuje absolwenta do pracy w charakterze analityka, inspektora, laboranta w jednostkach kontrolnych (Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska), jednostkach samorządu terytorialnego, specjalisty w ośrodkach badawczo – technicznych. W toku nauki realizowana jest innowacja pedagogiczna pod nazwą „Odnawialne źródła energii”. Zawód technika ochrony środowiska kształtuje umiejętności: obsługi urządzeń i aparatury kontrolno – pomiarowej, obliczania opłat za korzystanie ze środowiska, obliczania wielkości emisji, podejmowania decyzji w zakresie ochrony środowiska (opartych na ustawach, rozporządzeniach i innych aktach prawnych), pobierania próbek komponentów środowiska do badań, opracowania planu działania w sytuacji wystąpienia zagrożeń ekologicznych. Zawód przeznaczony jest dla osób, którym dobro i przyszłość naszej planety nie jest obojętna, uzdolnionych biologicznie, chemicznie, lubiących pracę w terenie. cykl nauki: 5 lat przedmioty rozszerzone: biologia dodatkowe zajęcia: w klasie realizowana jest innowacja pedagogiczna – odnawialne źródła energii w ramach której uczniowie zdobywają wiedze na temat „jak schwytać energię” uzyskane kwalifikacje: Ocena stanu środowiska, Planowanie i realizacja zadań w ochronie środowiska możliwość dalszej edukacji: Po ukończeniu technikum możliwe jest kontynuowanie kształcenia na uczelniach wyższych o kierunkach ochrona środowiska, inżyniera środowiska technologia chemiczna, biotechnologia, dietetyka, architektura krajobrazu, gospodarka przestrzenna, kosmetologia, pielęgniarstwo, kryminalistyka, farmacja | |
4. | Technik hotelarstwa Innowacja pedagogiczna – steward / stewardess, turystyka biznesowa Opis klasy: Kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy na stanowiskach służby pięter, służby parterowej, recepcji oraz menagera we wszystkich rodzajach obiektów świadczących usługi hotelarskie. Innowacja pedagogiczna poszerza perspektywy zatrudnienia w zawodach związanych z szeroko rozumianą branżą turystyczną : steward/stewardessa oraz pilot, menager wycieczek krajowych i zagranicznych. W pięcioletnim cyklu nauczania organizujemy szkolenia barmańskie, animacji czasu wolnego, baristyczne oraz inne szkolenia branżowe. Uczniowie przygotowują się do praktycznej nauki zawodu poprzez praktyki i staże, które odbywają się w Polsce i za granicą. cykl nauki: 5 lat, przedmioty rozszerzone: język angielski dodatkowe zajęcia: w zawodzie technik hotelarstwa realizujemy innowację pedagogiczną pod nazwą: Steward/ stewardessa, turystyka biznesowa. Nasi uczniowie biorą również udział w spotkaniach z wykładowcami i praktykami w owych dziedzinach. Nauczyciele prowadzą dodatkowo koło hotelarskie. uzyskane kwalifikacje: Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, realizacja usług w recepcji możliwość dalszej edukacji: Hotelarstwo to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi branży turystycznej na świecie. Uzyskana w cyklu nauki wiedza daje znakomite podstawy do kontynuacji nauki na poziomie studiów wyższych na kierunkach związanych z sektorem turystycznym np. turystyka i rekreacja, zarządzanie w Hotelarstwie i gastronomii, turystyka biznesowa, agroturystyka | |
5. | Technik żywienia i usług gastronomicznych Innowacja pedagogiczna – barista Opis klasy: Kształcenie w tym zawodzie ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy w charakterze: osoby odpowiedzialnej za planowanie i organizację imprez okolicznościowych. Absolwent po ukończeniu technikum może również podjąć pracę jako kierownik restauracji lub stołówki, a także menagera zakładu gastronomicznego, może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych. Przygotowuje uczniów do sporządzania potraw pochodzących z kuchni różnych narodów oraz potraw dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań konsumentów. Zdobywa także umiejętności dotyczące dekorowania stołów oraz właściwego doboru zastawy stołowej do serwowania potraw i napojów. cykl nauki: 5 lat przedmioty rozszerzone: biologia dodatkowe zajęcia: w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych realizujemy innowację pedagogiczną pod nazwą: barista. Szkoła organizuje kursy baristyczne, barmańskie oraz sushi, które kończą się zdobyciem specjalistycznej wiedzy teoretycznej i praktycznej z tego zakresu oraz uzyskaniem certyfikatów przez uczniów uzyskane kwalifikacje: Przygotowanie i wydawanie dań oraz organizacja żywienia i usług gastronomicznych możliwość dalszej edukacji: Absolwent po ukończeniu szkoły będzie miał możliwość kontynuowania nauki na kierunkach takich jak np. dietetyka, psychodietetyka , a także technologia żywności i żywienie człowieka na uczelniach wyższych | |
6. | Technik rachunkowości Innowacja pedagogiczna – menadżer e-sportu i biznesu, klasa akademicka Opis klasy: Zawód technik rachunkowości kształtuje umiejętności planowania i prowadzenia spraw kadrowo-płacowych oraz prowadzenia pełnej księgowości. Przygotowuje do pracy na stanowisku: specjalista ds. księgowości, specjalista ds. spraw kadrowo-płacowych, specjalista ds. analiz i sporządzania sprawozdań finansowych. Technik rachunkowości może również podjąć pracę jako bankowiec, doradca finansowy, doradca podatkowy , agent ubezpieczeniowy, menadżer. cykl nauki: 5 lat przedmioty rozszerzone: język angielski uzyskane kwalifikacje: Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych oraz Prowadzenie rachunkowości możliwość dalszej edukacji: dodatkowe zajęcia: W zawodzie technik rachunkowości realizujemy innowację pedagogiczną pod nazwą: Menadżer e-sportu i biznesu. Nasi uczniowie uczą się roli i zadań menadżera e-sportu i biznesu oraz wykorzystania mediów w biznesie. Praktyki odbywają się na Branżowych Symulacjach Biznesowych REVAS oraz u pracodawców. możliwość dalszej edukacji: Absolwenci mogą kontynuować naukę na Uniwersytetach Ekonomicznych, Wyższych Szkołach Bankowych i innych uczelniach o specjalności rachunkowość i finanse.
| |
7. | Technik ekonomista Innowacja pedagogiczna – Social media manager Opis klasy: Zawód technik ekonomista kształtuje umiejętności planowania i prowadzenia dokumentacji oraz gospodarki finansowej w firmie. Przygotowuje do pracy na stanowisku: specjalista ds. księgowości, specjalista ds. spraw kadrowo-płacowych, specjalista ds. analiz i sporządzania sprawozdań finansowych. Technik ekonomista może również podjąć pracę jako bankowiec, doradca finansowy, doradca inwestycyjny, agent ubezpieczeniowy, menadżer. cykl nauki: 5 lat przedmioty rozszerzone: geografia dodatkowe zajęcia: W zawodzie technik ekonomista realizujemy innowację pedagogiczną pod nazwą: Social Media Manager. Nasi uczniowie uczą się komunikacji za pomocą mediów społecznościowych oraz zarządzania i marketingu. Praktyki odbywają się na Branżowych Symulacjach Biznesowych REVAS oraz u pracodawców. uzyskane kwalifikacje: Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej oraz Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych możliwość dalszej edukacji: Absolwenci mogą kontynuować naukę na Uniwersytetach Ekonomicznych, Wyższych Szkołach Bankowych i innych uczelniach o specjalności ekonomicznej. | |
Liceum | ||
L.p. | ||
1. | Liceum ogólnokształcące Klasa ratowniczo- medycznym Innowacja pedagogiczna – pierwsza pomoc Opis klasy: Oferta programowa skierowana jest do uczniów, którzy chcą pogłębić wiedzę biologiczno-chemiczną, wzbogaconą o szereg zajęć praktycznych związanych z ratownictwem medycznym: uczeń poznaje w praktyce i teorii zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej oraz zabiegów resuscytacyjnych, nabywa wiedzę o sposobach niesienia pierwszej pomocy w stanach zagrożenia życia, wypadkach i katastrofach, uczniowie nabywają wiedzę o funkcjonowaniu systemu ratownictwa medycznego, przyswajają terminologię medyczną i procedury przedmedyczne, umie promować zdrowie i zdrowy styl życia, rozpoznaje i definiuje podstawowe problemy współczesnej cywilizacji cykl nauki: 4 lat przedmioty rozszerzone: biologia, chemia dodatkowe zajęcia: Pierwsza pomoc – zajęcia te w formie ćwiczeń i wykładów prowadzone są przez ratownika medycznego, realizowane już od klasy pierwszej możliwość dalszej edukacji: Po ukończeniu liceum możliwe jest kontynuowanie nauki na uczelniach medycznych i około medycznych na kierunkach: farmacja, medycyna, stomatologia, weterynaria, zdrowie publiczne, analityka medyczna, ratownictwo medyczne, pielęgniarstwo, fizjoterapia, radiologia, na kierunkach gdzie wiodącym przedmiotem jest biologia i chemia biotechnologia, fizjoterapia, wychowanie fizyczne, kosmetologia, chemia spożywcza, ochrona środowiska, technologia chemiczna, aparatura medyczna, dietetyka, inżynieria chemiczna, biologia i chemia, opieka społeczna, psychologia |