Rzemieślnicza Szkoła Zawodowa
Cechu Rzemiosł Różnych w Koninie

ul. 3 Maja 48
62-500 Konin
tel./fax 63 246 70 72
e-mail: kontakt@rsz.konin.pl
Strona WWW
Rzemieślnicza Szkoła Zawodowa CRR w Koninie Branżowa - Szkoła I Stopnia jest szkołą bezpłatną, niepubliczną. Zajęcia szkolne trwają 3 lata i odbywają się przy ul. Zagórowskiej 16B w Koninie. Prowadzimy naukę jednozmianowy w systemie przemiennym: tydzień zajęć teoretycznych, tydzień zajęć praktycznych. Uczniowie odbywają praktyczną naukę zawodu w zakładach rzemieślniczych. Po 3 latach nauki przystępują do egzaminu czeladniczego lub egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i po jego zdaniu otrzymują świadectwo oraz kwalifikacje Euro-Pass uznawane w całej Unii Europejskiej.
KIERUNKI KSZTAŁCENIA
L. P. ZAWÓD
1. Blacharz samochodowy:
to osoba odpowiedzialna za wytwarzanie i montowanie części nadwozi oraz za wykonywanie napraw blacharskich i wymianę uszkodzonych elementów pojazdu. Jego obowiązki obejmują w szczególności:• przygotowywanie karoserii do pracy,• naprawę uszkodzonego (np. w wypadku lub w wyniku działania czynników zewnętrznych) nadwozia,• konserwację antykorozyjną elementów nadwozia.
2. Cukiernik:
to osoba, która wykonuje czynności związane z wypiekiem ciast i ciastek. Do głównych obowiązków tego pracownika należy: produkcja wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów oraz ich dekorowanie.
3. Elektromechanik:
to osoba zajmująca się wykonywaniem, obsługą, konserwacją oraz naprawą urządzeń elektrycznych stosowanych w wielu gałęziach gospodarki m.in. silników elektrycznych, urządzeń sygnalizacyjnych, transformatorów czy sprzętu AGD (pralki, odkurzacze, żelazka i inne).
4. Elektromechanik pojazdów samochodowych:
zajmuje się montażem, kontrolą i naprawą układów elektrycznych
w samochodach. Podstawowe zadania tego fachowca to praca przy urządzeniach odpowiedzialnych za sterowanie, zabezpieczanie i sygnalizację w samochodzie.
5. Elektryk:
to osoba, która zajmuje się montażem, instalacją, konserwacją i naprawą instalacji elektrycznych. Do głównych obowiązków tego pracownika należą, m.in.: naprawy, diagnozowanie i instalowanie uszkodzeń elektrycznych oraz regulowanie parametrów ich pracy.
6. Fotograf:
zajmuje się przede wszystkim wykonywaniem profesjonalnych fotografii przy pomocy odpowiedniego sprzętu – może on pracować zarówno w budynku, jak i w terenie, przeprowadzając sesje zdjęciowe. Do jego codziennych zadań należy również kontakt z klientem i obróbka zdjęć w programach graficznych.
7. Fryzjer:
Zadaniem fryzjera jest odpowiednie ostrzyżenie i wymodelowanie włosów, aby osiągnąć efekt oczekiwany przez klienta. Obok strzyżenia i układania włosów, fryzjerzy zajmują się także wszelkimi rodzajami koloryzacji włosów – farbowaniem, rozjaśnianiem, tworzeniem pasemek, balejażem, dekoloryzacją. Wiele salonów oferuje również usługi związane
z przedłużaniem lub zagęszczaniem włosów czy zabiegami regeneracyjnymi włosów zniszczonych.
8. Kowal:
to osoba zajmująca się obróbką plastyczną metali. W pracy wykorzystuje urządzenia mechaniczne (młoty kuźnicze, prasy mechaniczne), a także narzędzia takie jak kowadła czy szczypce. Kowal wykonuje lub naprawia przedmioty, które znajdują zastosowanie w przemyśle, rolnictwie,
w budownictwie (np. ręcznie kute elementy dekoracyjne, takie jak balustrady balkonowe, furtki wejściowe), są także wykorzystywane w gospodarstwach domowych.
9. Kucharz:
zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Profesjonalny kucharz dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, sposobów podawania dań i dodatków, a także przyrządzania potraw z różnych kultur kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.
10. Lakiernik samochodowy:
przeprowadza remonty i renowacje powierzchni nadwozi samochodowych, czyszcząc je, nakładając powłoki ochronne, wyrównujące i dekoracyjne posługując się narzędziami prostymi oraz urządzeniami mechanicznymi.
11. Mechanik pojazdów samochodowych:
to osoba, która naprawia i dokonuje przeglądu samochodów oraz innych pojazdów mechanicznych. Do głównych obowiązków pracownika tego należy, m.in.: wykonywanie prac regulacyjnych, wykonywanie napraw, kontrola stanu technicznego pojazdów, zespołów, podzespołów i układów.
12. Monter sieci i instalacji sanitarnych:
Do głównych zadań należy: wykonywanie prac instalacyjnych i montażowych. układanie, spawanie i uszczelnianie rur z uwzględnieniem ich przeznaczenia. montaż specjalistycznych urządzeń do pomiaru ciśnienia, przepływu wody, gazu itd.
13. Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie:
wykonuje w obiektach budowlanych: montaż suchej zabudowy, roboty malarsko-tapeciarskie oraz roboty posadzkarskie i okładzinowe.
14. Murarz tynkarz:
zajmuje się wznoszeniem ścian z cegieł, kamieni, elementów betonowych, gipsowych, ceramicznych i innych materiałów budowlanych. Oprócz ścian może wykonywać także schody, filary czy stropy, układać na ścianach elewacje, wykuwać otwory. Murarz może również kierować pracami rozbiórkowymi i je przeprowadzać.
15. Piekarz:
to pracownik, który wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, rogale, itp. Głównym zadaniem tego pracownika jest: wyprodukowanie pieczywa
z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i mikrododatków – zgodnie
z recepturą. Poza tym piekarz obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno- pomiarowe.
16. Stolarz:
to pracownik, który wykonuje i konserwuje przedmioty drewniane lub drewnopodobne takie jak: meble, meble artystyczne, elementy stolarki budowlanej, skrzynie, instrumenty muzyczne, ramy, wyroby dekoracyjne itp.
17. Ślusarz:
Mianem tym określa się rzemieślnika, którego zadaniem jest ręczna lub ręczno-maszynowa obróbka metalu. Celem pracy ślusarza jest budowa prostych konstrukcji lub konserwacja i naprawa prostych mechanizmów
i wyrobów metalowych.
18. Tapicer:
należy do zawodów o charakterze rzemieślniczym. Jest osobą zajmującą się tapicerowaniem, czyli pokrywaniem tkaniną mebli służących np. do siedzenia lub spania.
19. Przetwórca mięsa – (dawny wędliniarz):
Głównym zadaniem przetwórcy mięsa jest produkowanie szerokiego asortymentu wędzonek, kiełbas, wędlin podrobowych i produktów blokowych, konserw, tłuszczów jadalnych oraz produkowanie mięsa do handlu z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

Rzemieślnicza Szkoła Zawodowa Cechu Rzemiosł Różnych w Koninie - Branżowa Szkoła I stopnia